Topnyheder

Forskere: Derfor knytter mennesker sig så meget til hunde


Øjenkontakt med en hund skaber en kemisk reaktion i menneskets hjerne, som forstærker tilknytningen. Foto: Wikimedia Commons

Når man aer en hund eller har øjenkontakt med den, sker der det samme i hjernen, som når man har øjenkontakt med en baby. Det viser et nyt studie udført af japanske forskere, skriver BBC. Studiet er publiceret i tidsskriftet Science.

Menneskets kontakt med en hund viser sig at aktivere det samme hormon i hjernen - oxytocin - som når man har kontakt med en baby. Hormonet er med til at skabe den følelsesmæssige tilknytning mellem et barn og dets forældre.

I forsøget observerede forskerne flere hunde og deres ejere i 30 minutter ad gangen. Her viste dig sig, at de hunde, der kiggede på deres ejere i længst tid, havde en højere mængde oxytocin efterfølgende - og det samme viste sig at være tilfældet hos ejerne.

I et lignende forsøg med tamme ulve, der er blevet opdrættet af mennesker, fandt forskerne ingen ændring i hormonniveauet, hvilket kan skyldes flere grunde; bl.a. at ulve kommunikerer med mennesker på en anden måde, og at det særlige bånd mellem mennesker og hunde er blevet udviklet, i takt med at hunde er blevet domesticeret.

ANNONCE