Topnyheder

Turister dømt for at spy ild efter "verdens gladeste dyr"


Quokkaen, der betegnes som "verdens gladeste dyr" er truet. Arkivfoto: Wikimedia Commons

To franske turister er ved en lokal domstol i Australien blevet idømt hver 4.000 australske dollars (ca. 21.500 kr.) i bøde for at have spyet en flamme mod det truede dyr quokkaen.

De to mænd på 18 og 24 år optog en video, hvor man ifølge medieberetninger kan se, at den ene står med en spraydåse og en lighter og spyr en ca. 30 cm lang flamme mod en intetanende quokka, der får svitset pelsen.

"Det første ord, man kommer til at tænke på, som kan beskrive jeres opførsel, er afskyelig," lød det fra sagens dommer, Elizabeth Langdon, ifølge det australske medie WA Today.

"Man kan kun tænke sig til, hvilke konsekvenser det har haft for quokkaen. Den vil tydeligvis have været skrækslagen, efter hvad der skete," tilføjede hun.

Ifølge anklager Matthew Fearnley kan man i videoen se de to dømte grine efter deres handling.

"Det var rystende at se deres reaktion," udtalte han.

Politiet har dog ikke villet offentliggøre videooptagelserne.

Har mistet deres job

De to turister havde rejst som backpackere i tre måneder på Rottnest Island, der ligger vest for Australien, men er nu blevet bortvist fra øen som følge af sagen.

Ifølge dommer Elizabeth Langdon har de begge angret deres gerning. De har også sagt, at de ikke havde til hensigt at skade dyret, men den udtalelse er utroværdig, mener hun.

Ifølge ABC News har de desuden fortalt, at de har mistet deres job på grund af sagen, og at de frygter for deres sikkerhed efter at være blevet chikaneret over internettet.

"I tror, at vi er monstre. Vi skadede ikke quokkaen. Vi har kæledyr derhjemme," sagde den ene af de dømte uden for retssalen.

Fængsel i op til fem år

I Australien er maksimumstraffen for dyremishandling fem års fængsel og en bøde på 50.000 dollars. I Danmark kan mishandling og vanrøgt af dyr i grove tilfælde give to års fængsel. Ifølge Dyrenes Beskyttelse afgøres langt de fleste sager med bødestraf.

Quokkaen er et lille pungdyr, som er truet og derfor beskyttet under både statslig og føderal lovgivning. Bestanden dykkede især, da europæerne kom til det australske fastland, hvorfor Rottnest Island nu er der, hvor quokkaen primært lever.

Den bliver ofte betegnet som "verdens gladeste dyr", på grund af dens særprægede ansigtstræk, hvor det ligner, at den smiler.

ANNONCE