Topnyheder

Præsidenten, der hjalp en bille på benene


Abraham Lincoln nærede stor empati over for dyr, hvilket sandsynligvis har præget ham som præsident. Foto: Wikimedia Commons

Den amerikanske præsident Abraham Lincoln - kendt for at ophæve slaveriet - bliver belyst som en dyreelsker i en ny bog.

Bogen "Abe & Fido: Lincoln's Love of Animals and the Touching Story of His Favorite Canine Companion" udgives i forbindelse med 150 års-dagen for Lincolns død, den 15. april 1865.

Bogens forfatter, Matthew Algeo, fortæller om en præsident, der kan siges at have været forude for sin tid, når det kommer til hensynet til dyr.

"Et af hans tidligste minder var en grisling, som han adopterede af en nabo. Da den voksede sig stor og fed, slagtede hans far den, så de kunne spise den. Når man tager familiens beskedne kår og samtiden i betragtning, var det jo helt forståeligt. Men det gjorde et dybt indtryk på Lincoln og var muligvis startskuddet for hans progressive syn på dyrevelfærd," siger Matthew Algeo i et interview med Huffington Post.

Om slagtningen af grisen, sagde Abraham Lincoln (beretningen kan læses i et arkiv på archive.org):

"De kunne ikke få mig til at tage imod noget af kødet, hverken mørbrad, pølse eller andet kød; og selvom måneder efter, da den tørrede skinke blev serveret, gjorde det mig både trist og dårlig at se på det."

En anden historie går på, at Abraham Lincoln som barn fik det så dårligt over at have skudt en kalkun på jagt, at han fremover nægtede at skyde stort vildt igen - noget, der var helt usædvanligt for den tid, da jagt var udbredt.

Fido blev stukket ihjel

Et helt særligt dyr for Abraham Lincoln var dog hans hund Fido - som netop deler bogens titel med sin ejer. En hund, som han måtte tage afsked med, da han blev valgt som præsident og skulle flytte fra Springfield til Det Hvide Hus i Washington.

Han frygtede, at hunden ikke ville klare den lange tur med jernbanen og efterlod den derfor hos venner med særlige instrukser: Fido måtte ikke bindes fast i haven, den skulle til hver en tid lukkes ind, hvis den skrabede med poterne på døren, den måtte ikke blive skældt ud for at have beskidte poter, og den skulle have lov til at få godbidder ved middagsbordet.

Abraham Lincoln efterlod også Fidos yndlingssofa ved vennerne, så hunden stadig kunne ligge i den.

Fido blev så elsket, at den nærmest blev en maskot for byen, hvor den fik lov at gå frit omkring. Fidos frihed og åbenhed over for mennesker blev dog samtidig dens død: En dag - et års tid efter Abraham Lincoln - gik hunden hen og lagde sine poter på en mand, der sad ved kantstenen. Men manden var en af byens alkoholikere, og han stak en kniv i siden af hunden, der flygtede om bag en kirke, hvor den døde.

Hjalp en bille på fødderne

Via Lincoln Financial Foundation Collection er det muligt at læse flere beretninger fra ældre arkiver, der beskriver Abraham Lincolns empati over for dyr.

Her nævnes et eksempel på, at Abraham Lincoln som præsident gik rundt i Washington med en ven. Pludselig vendte han sig om og gik et godt stykke vej tilbage, før han bukkede sig ned og vendte en bille, der lå på ryggen, om, så den kunne få fodfæste igen.

Da vennen udtrykte undren over, at en præsident tog sig tid til sådanne småting, svarede Abraham Lincoln:

"Hvis jeg havde ladet billen blive liggende der, mens den kæmpede på ryggen, så ville jeg ikke have haft det helt rigtigt indeni. Jeg ville sætte den på sine fødder, så den kunne få de helt samme muligheder som de andre biller."

Lincoln havde empati for både dyr og fjender

Forfatteren Matthew Algeo ved, at det er ren spekulation, men han har alligevel en teori om, at Abraham Lincolns store empati for dyr har præget ham som menneske og præsident.

"Fra hans foragt for slaveri til hans tilbøjelighed til at benåde Nordstatshærens desertører, som ellers var dømt til døden - den nåde, som Lincoln udviste over for selv de mindste dyr i hans ungdom og barndom, blev endnu større, da han var præsident. 'Med ondskab mod ingen', inkluderede såvel dyr som hans fjener. Det er egentlig bemærkelsesværdigt; selv nu, 150 år senere, er det svært at finde en politiker - for slet ikke at tale om en præsident - hvis kærlighed til dyr og politiske visioner var så uløseligt forbundet," siger Matthew Algeo.

Hans teori bakkes op af ikke blot eksemplet med billen, men også i en artikel fra avisen The Target i 1926. Her står der bl.a., at Abraham Lincoln ville besvære sig med at hjælpe et dyr i nød, og at han endda ville hjælpe en fjende i problemer, fordi "han havde altid ondt af ethvert menneske eller dyr, der havde det dårligt eller var ulykkeligt".

I en Gallup-undersøgelse fra 2011 blev Abraham Lincoln valgt som USA's næstbedste præsident nogensinde - kun overgået af Ronald Reagan. De to modtog hhv. 14 og 19 pct. af stemmerne.