Topnyheder

Vores affald er dødsfælder for dyr


Danmarks Naturfredningsforening sætter nu fokus på affald i naturen.

Sommeren nærmer sig, og det medfører i stigende grad affald fra folk, der har nydt mad og drikke i naturen. Derfor sætter Danmarks Naturfredningsforening (DN) nu fokus på affald i naturen. Affald, der ofte er dødsfælder for dyrene.

”Vi strør om os med affald i det danske landskab. Et problem, som især er stort med alle de udendørsaktiviteter, som foregår over hele landet især fra foråret og frem over de varme sommerdage,” siger Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse, til DN's hjemmeside.

Meget af affaldet indeholder spiselige rester, som tiltrækker dyrene. Men ispapir, dåser og chipsposer kan samtidig også fange dem, så de lider en langsom død.

Ifølge Michael Carlsen bliver mus og spidsmus fanget i flasker, dåser og glas. Elastikker sidder omkring fisk eller fuglehalse, og fiskeliner eller stumper af snor og net kan fange fuglene, som drukner, bliver kvalt eller dør af udmattelse.

Plastik dræber 100.000 havdyr

Dødsfælderne er ikke kun det skrald, man efterlader sig i parken. Også det man smider i havet, eller det, der blæser fra parken eller andre steder og ud i havet, kan slå dyr ihjel.

Det er svært at komme med et nøjagtigt tal over, hvor mange dyr der årligt dør på grund af menneskets affald, men det vurderes, at 100.000 dyr dør på grund af plastik, der ender i havet og på kysterne. Det er ikke kun fisk, skildpadder og fugle, der dør, men også hvaler, som får forstoppelse af affaldet og dør smertefuldt.

Det er imidlertid ikke kun vores affald, der kan koste dyr livet, fortæller Michael Carlsen.

"Lyskasserne ved villaers kældervinduer 'fanger' utallige frøer, tudser og endog pindsvin og spidsmus. El-ledninger nedlægger tusindvis af fugle hvert år, og mindst lige så mange omkommer ved at flyve mod ruder. Både fugle, pattedyr, krybdyr og padder forvilder sig ind i bygninger uden at kunne finde ud, og mængder af flagermus, duer, gråspurve og sågar ugler falder i skorstene. Fodboldmål, hvor nettet ikke tages af om natten, fanger jævnligt pindsvin eller katte”, siger han.

Følg disse råd

DN giver følgende råd, så man kan hjælpe dyrene:

  • Lade være med at smide skrald i naturen!

  • Hæve lyskassernes kanter, så dyrene ikke kan kravle over

  • Hænge plasticstrimler eller lignende på el-ledningerne og synliggøre dem for fuglene – eller endnu bedre: Grav ledningerne ned!

  • Klistre rovfuglesilhuetter på ruderne

  • Tage nettene på fodboldmål ned om natten – eller hæve nettets nederste kant, når det ikke er i brug

Finder man et dyr i nød kan man gratis ringe til Dyrenes Beskyttelse på tlf.nr. 1812 - døgnet rundt.

Læs mere om hvad du kan gøre for at hjælpe med affaldsindsamling på dette link til DN's hjemmeside.

ANNONCE