Topnyheder

Starbucks: Vores kaffe er 99 pct. etisk


Starbucks garanterer, at 99 pct. af al indkøbt kaffe er etisk forsvarligt.

Den den globale kaffekæde Starbucks har meddelt, at den fra og med i år kan verificere 99 pct. af alle kaffebønner som etiske. Sidste år var tallet 96 pct.

Verificeringen betyder, at kaffen kommer fra områder, hvor uafhængige eksperter fører tilsyn med, at de lokale kaffebønder overholder en række økonomiske, miljømæssige og sociale krav.

"Vi mener, at vi definerer en bæredygtig retning for vores industri," siger kædens vicedirektør, Craig Russell ifølge USA Today.

Starbucks spænder over ca. 21.000 caféer i 65 lande og har angiveligt brugt over 70 mio. dollars for at sikre sig, at man kan spore den indkøbte kaffe tilbage til etisk forsvarligt landbrug.

Kæden sigter efter at opnå 100 pct. etisk kaffe, men det er svært at sikre sig helt, og derfor regner den ikke med, at målet bliver nået foreløbig.

"Vores mulighed er at bruge vores købekraft til at skabe en forsyningskæde, der giver bønderne mulighed for at overholde vores standarder," siger kædens talskvinde Haley Drage.

Hjælper bønderne

Sammen med nonprofit-organisationen Conservation International har Starbucks skabt programmet the Coffee And Farmer Equity Practices" (Cafe Practices), der skal hjælpe lokale bønder med at få en sundere, bæredygtig og mere lønsom produktion.

Ifølge mediet Treehugger har det hjulpet enormt på skovarealerne: Siden 2004 har 99 pct. af alle bønder, der er med i Cafe Practices, ikke ryddet mere skov for at dyrke kaffebønnerne. Det er vigtigt for bekæmpelsen af global opvarmning, idet træerne optager en stor del af den Co2, der er i atmosfæren.

Cafe Practices har imidlertid ikke de samme restriktioner som eksempelvis et land som USA, når det gælder brug af pesticider. Derfor er der stadig problemer med pesticider i industrien.

Problemer med beskyttelse af træer

Derudover har Starbucks haltet efter, når det kommer til beskyttelsen af skov. For selvom Cafe Practices hjælper kaffebønderne med at bevare skovområderne, så er det en anden sag, når Starbucks skal indkøbe materialer til at lave papbægre, papirservietter o.lign., eller når der indkøbes palmeolie og soja.

Sidste år fik kæden blot to ud af fem stjerner i bedømmelsen af Forest 500, der vurderer, hvordan virksomheder klarer sig med hensyn til at bevare skovområder.

Starbucks har dog meddelt, at kæden fra i år vil sikre sig, at 100 pct. af al indkøbt palmeolie vil være RSPO-certificeret - altså bæredygtigt.

ANNONCE