Topnyheder

Ukrudtsmiddel mistænkes for at være kræftfremkaldende


Monsanto, der producerer Roundup, forsvarer produktet og hævder, at det ikke er farligt. Foto: Monsanto

Verdens mest udbredte ukrudtsmiddel Roundup er sat under lup på grund af mistanke om, at ingrediensen glyfosat er kræftfremkaldende. En lang række producenter af fødevareprodukter anmoder nu laboratorier om at undersøge, om stoffet er blevet optaget i deres produkter. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

"Anmodningerne bliver ved med at komme," siger Ben Winkler, ledende laborant ved Microbe Inotech Laboratories i St. Louis.

Bølgen blev sat i gang af en forskningsenhed fra verdenssundhedsorganisationen WHO, der tidligere på året, valgte at klassificere det aktive stof glyfosat i Roundup som "potentielt kræftfremkaldende for mennesker".

Ben Winkler fortæller til Reuters, at laboratoriet lige nu modtager tre til fire anmodninger ugentligt fra producenter, der ønsker at få undersøgt produkter for glyfosat. Normalt er tallet for anmodninger tre til fire - om året.

Også laboratoriet Abraxis LLC melder om en øget interesse for at få testet produkter. Laboratoriet har indtil videre fundet spor af glyfosat i 41 af 69 prøver af honning, 10 af 28 prøver af soja og i tre af 18 slags brystmælk.

Brugen af Roundup i landbruget medfører, at glyfosat bl.a. siver ned i grundvandet og potentielt optages i vores vand og fødevarer. Ifølge den førende producent Monsanto benyttes Roundup i over 160 lande.

Studier modsiger hinanden

En tidligere undersøgelse trykt i The Ecologist viste, at nogle populære brød- og morgenmadsprodukter i Storbritannien i udbredt grad indeholdt glyfosat.

Ud over WHO's nylige advarsel mod ingrediensen har et studie fra 2013 påvist, at glyfosat øger risikoen for brystkræft. Der findes imidlertid også andre studier, der betegner glyfosat som sikkert. Også producenten Monsanto forsvarer sit produkt.

"Ifølge fysikere og andre eksperter i fødevaresikkerhed er selve tilstedeværelsen af et kemikalie ikke en trussel mod menneskets helbred. Det er mængden - eller dosen - der betyder noget," nævner Kimberly Hodge-Bell senior toxikolog ved Monsanto.

Hun tilføjer, at rester af glyfosat i et produkt ikke udgør en risiko.

ANNONCE