Topnyheder

Bekymrende studie: Bjerggorillaen er stærkt indavlet


Et nyt studie viser, at bjerggorillaerne er ramt af indavl.

Den truede bjerggorilla er ramt af ekstrem indavl. Det viser et nyt omfattende genetisk studie, der er det største af sin art, skriver nyhedsbureauet Reuters.

I alt har 23 forskere fra seks lande - herunder Danmark - kortlagt bjerggorillaens genetik, og det viser, at fordi der er så få bjerggorillaer tilbage, har det medført, at nært beslægtede gorillaer har parret sig. Studiet er publiceret i tidsskriftet Science.

"Vi har fundet et ekstremt højt niveau af indavl," siger genforsker Chris Tyler-Smith.

Derfor er indavl farligt

Indavl kan øge risikoen for sygdomme og gør gorillaerne mere udsatte, hvis der sker ændringer i økosystemet.

Alle individer har nogle gener, som kan have en skadelig effekt, men hvis individet har en velfungerende kopi af genet, vil det erstatte det skadelige. Mennesket har eksempelvis ca. 20.000 forskellige gener - to af hver: Ét fra moren og ét fra faren. Er det ene gen beskadiget, vil den raske kopi erstatte det.

Ved indavl er der imidlertid større risiko for, at de skadelige gener føres videre, og der så ikke længere er velfungerende kopier. Det medfører genfejl, og at individet bliver dårligere til at tilpasse sig og overleve.

"Bjerggorillaen er stærkt truet og risikerer at uddø, og vores studie afslører, at ikke nok med at antallet af bjerggorillaer er faldet drastisk i løbet af det seneste århundrede, så har de været på stærkt tilbagetog i flere tusinde år," siger genforsker Aylwyn Scally.

Mennesket er den største trussel

Forskerne finder dog også en smule optimisme i studiet. Det viser sig nemlig, at indavlen endnu ikke har nået 'point of no return' - det er altså stadig muligt at rette op på indavlen og redde bjerggorillaen.

Ifølge den danske genforsker Christina Hvilsom, der har medvirket til studiet, er der tale om den samme form for indavl, der førte til neanderthalernes udryddelse, men det lader til, at bjerggorillaen er mere modstandsdygtig.

Ifølge forskerne er mennesket den største trussel for bjerggorillaens overlevelse. Det er nemlig rydningen af skovområder, jagten på gorillaerne og sygdomme overført fra mennesker, som er de primære årsager til, at bjerggorillaen er stærkt truet, og at der i dag blot er ca. 880 tilbage.

"Vi bliver nødt til at fortsætte med at beskytte dem. Deres fremtid ligger i vores hænder," siger Chris Tyler-Smith.

ANNONCE