Topnyheder

Nye svar om pesticiders konsekvenser er på vej


pesti3_edited_edited.jpg

Insekter og andre dyr bliver i stigende grad udsat for pesticider. Forskere ved Københavns Universitet vil nu iværksætte et forsøg for at blive klogere på, hvad det betyder for insekterne og økosystemet.

I forvejen ved man, at insekternes immunforsvar svækkes, når de bliver udsat for pesticider, men i detaljer er både de og andre konsekvenser relativt ukendte.

”Kemikalier som pesticider kan selv i små mængder have uforudsete og langsigtede effekter ved at svække immunforsvaret,” siger Brian Lund Fredensborg, lektor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.

Forskerne vil bl.a. udsætte biller for sygdomsfremkaldende svampe og bændelorme samt pesticider, som anvendes mod henholdsvis insekter og svampe. På den måde kan de undersøge, hvad der sker med insekterne på længere sigt.

”De komplekse interaktioner, der sker mellem kemikalier, dyr og deres sygdomme er ikke før blevet systematisk undersøgt, selvom det kan have stor betydning for økosystemet, lovgivning og udviklingen af nye kemikalier som pesticider og medicinalprodukter,” siger Brian Lund Fredensborg.

Forskerne forventer, at deres resultater vil give en bredere forståelse af sygdomsbiologi i relation til eksponering til kemiske stoffer. Resultaterne kan potentielt bruges i udviklingen af nye farmaceutiske produkter samt miljøvenlig insektbekæmpelse.

Forsøget forløber over fem år.

ANNONCE