Topnyheder

Kontroversielt studie fik penge af gasindustrien


Fracking.

Et omfattende studie, der modsiger praktisk taget alle andre studier på sit område, viser sig at have tætte forbindelser til energiindustrien. Også metoderne brugt i studiet bliver kritiseret.

Studiet, der er publiceret i tidsskriftet Environmental Science & Technology (ES&T), har undersøgt, om boringer efter naturgas har ført til øget forurening af grundvandet.

Efter at have undersøgt over 11.000 vandprøver konkluderer studiet - modsat en række andre tidligere studier - at grundvandet nær naturgasboringer ikke er mere forurenet end vand længere væk.

Hvad forskerne ikke nævner er, at de tilsyneladende har en lidt for tæt forbindelse til energigiganten Chesapeake Energy. Det skriver InsideClimate News - et nonprofit og Pulitzer-vindende medie med fokus på klima.

Tilsyneladende er vandprøverne indhentet af Chesapeake Energy selv og leveret til forskerne, og energiselskabet skulle også have støttet forskningsprojektet økonomisk.

Bert Smith, der er en af forskerne bag studiet har også arbejdet for energiselskabet i en periode, mens studiet var undervejs - og han arbejder angiveligt for et underselskab til Chesapeake Energy nu.

"Det slår mig som problematisk. Generelt er det usædvanligt at forskere ikke fortæller, hvis de har modtaget økonomisk støtte fra eksterne kilder, især når det kommer til et så kontroversielt emne som fracking," siger Gretchen Goldman, der er ledende analytiker ved foreningen The Union of Concerned Scientists' Center for Science and Democracy.

Manden bag afviser kritikken

Ifølge tidsskriftet ES&T's gældende etiske retningslinjer skal forskere klart angive sådanne forhold skriftligt i studiet, da der potentielt kan være en interessekonflikt. Forskerne skriver blot, at det er Chesapeake Energy, der har leveret prøverne, mens de andre forhold ikke er nævnt.

Efter at være blevet kontaktet af InsideClimate News har en talsperson for ES&T sagt, at man nu vil gennemgå forskningsartiklen for at finde ud af, om der har været brud på disse retningslinjer.

Donald Siegel, der stod i spidsen for forskerholdet, afviser kritikken og siger, at hans arbejde ikke har været påvirket af energiindustrien.

"Jeg har arbejdet både for miljøgrupper og for industrien. Jeg er der, hvor videnskaben er. Jeg har ingen skjult dagsorden," siger han.

Adspurgt om, hvor meget han har modtaget i honorar fra Chesapeake Energy, svarede han: "Jeg blev ikke rig."

Energiselskabet samt forskeren Bert Smith, der medvirkede til forskningsprojektet og nu arbejder for Chesapeake Energys underselskab, har afvist at kommentere på sagen.

Andre forskere er skeptiske over for studiet

Tidligere har et studie fra Duke University påvist, at der ved metangas-boringer var en øget forekomst af gasarten i nærliggende drikkevand. Og metangas kan være højeksplosivt.

Professor Robert Jackson, der stod bag Duke-studiet, er kritisk over for metoderne brugt i Donald Siegels nye studie.

Han undrer sig over, at forskerne ikke medtog andre gasarter end blot metangas i deres undersøgelse.

Desuden mener han ikke, at metoden, som holdet brugte til at opfange potentielt gas, er optimal. Metoden, hvor en flaske vendes på hovedet over vandet for at opfange gassen, er ifølge Robert Jackson upålidelig. Heller ikke United States Geological Survey benytter den nævnte metode i sine undersøgelser.

Amy Townsend-Small, professor i geologi ved University of Cincinnati, er også skeptisk: Hun mener ikke, at det nye studie modbeviser studiet fra Duke University.

Donald Siegel siger, at hans metoder er i overensstemmelse med den gældende protokol.

Industrien kommer Siegel til undsætning

Donald Siegel får også opbakning fra energibranchen. Ifølge mediet Energy In Depth lanceret af organisationen Independent Petroleum Association of America (IPAA) er kritikken af Siegels studie fejlslagen.

Blandt andet mener Energy In Depth, at det er åbenlyst, at Siegels studie var økonomisk forbundet med Chesapeake Energy, og at det dermed har været omsonst at nævne det skriftligt.

Derudover skriver Energy In Depth:

"Bert Smith var ikke ansat af Chesapeake, da han bidrog til forskningen; han arbejdede for et konsulentbureau. Med hensyn til professor Siegel, så modtog han ikke et legat fra Chesapeake, men han fortæller til os, at han modtog et beløb, der svarer til omtrent en månedsløn for at rådgive om, hvordan prøverne skulle indsamles korrekt, og for at være hovedansvarlig for at skrive forskningsartiklen."

Energy In Depth erkender, at den benyttede metode til at opfange gas KAN være upålidelig, men at den er sikker, hvis man udfører den korrekt. Og havde der været fejl i nogle af indsamlingerne, ville det blive påvist, fordi der var så mange indsamlede prøver, at særlige udsving ville være tydelige, skriver mediet.

Forurening hver måned

Energy In Depth henviser desuden til tal fra en artikel af nyhedsbureauet AP, der viser, at fra 2005 til 2014 er blot 0,33 pct. private vandbrønde blevet forurenet af naturgasboringer.

Læser man AP's artikel viser det sig dog, at de 0,33 pct. i hele tal svarer til 106 tilfælde af forurening. I procent lyder tallet lavt, fordi det tages ud fra en datamængde på over 5.000 private vandbrønde.

Alt i alt svarer tallet til, at ca. én gang om måneden er en privat brønd med vand blevet forurenet på grund af boringer efter naturgas.

I USA benytter ca. 15 pct. af alle amerikanere sig af vand fra private vandbrønde.

Undersøgelser af gasforureningen i grundvandet er i det hele taget et svært område, fordi der også forekommer forurening