Topnyheder

Landbrugsmaskiner kører tusindvis af dyr over


Hvert år bliver "tusindvis" af dyr kørt over af landbrugsmaskiner. Det viser en ny undersøgelse, som forskere fra Aarhus Universitet står bag, skriver dr.dk.

I alt har 300 maskinstationer været med i undersøgelsen - det viser sig, at de alle har prøvet at ramme et dyr. Det drejer sig hovedsageligt om rådyrlam, som ligger og hviler sig hengemt i græsset. Fasaner og harer er også udsatte dyr.

"Med undersøgelsen har vi påvist, at der er et helt reelt problem her - både i forhold til landmandens arbejdsmiljø, dyrenes vel, og i forhold til forurening af foderet til kvæg med rådne rester," lyder det fra Frank Willem Oudshoorn, adjunkt ved Aarhus Universitet, til fagmediet Bovi.

Jens Hansen fra Kni Maskinstation på Djursland har flere gange oplevet at få et rådyrlam i maskinen.

"Vi kører måske et lår eller et ben af dem, og så ligger de der på marken og spræller. Så skal vi ud og aflive dem - typisk med en stor hammer, som vi slår dem med i hovedet. Det er en rigtig træls oplevelse at stå og kigge sådan et dyr i øjnene - selv for en barsk traktorfører. Men det er trods alt værre bare at lade det ligge," siger han til dr.dk.

Ikke nok med at dyrene mister livet: Resterne af de sårede dyr bliver spredt i høsten, og da der er giftige toksiner i blodresterne, gør det høsten ubrugelig, og den skal derfor kasseres.

Forskerne vil nu undersøge, om man kan udstyre landbrugsmaskinerne med sensorer, som kan opfange dyr, der befinder sig på marken, og stoppe maskinen, så dyrene ikke køres over.

ANNONCE

Globalen.dk, stiftet i marts 2015, er et nyhedsmedie, der har fokus på dyrevelfærd, klima og miljø fra både ind- og udland. Globalen er også tilgængelig på Facebook og Twitter samt optimeret til smartphones. 

Hent også app'en Globalen, der virker til Android.

© 2015 by Globalen / Henrik Hindby Koszyczarek

Kontakt: henrikhindby@globalen.dk

 

Nyhedsfeeds udviklet af: http://feed.mikle.com/

Find Globalen på:

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic