Topnyheder

Isen smelter hurtigere, end vi troede

2/3 af gletsjerne i det vestlige Canada kan være smeltet væk i år 2100. Det viser et nyt studie, som konkluderer, at gletsjerne smelter og dermed øger vandstanden hurtigere, end man hidtil har troet.

Det skriver New Scientist. Det fulde studie er publiceret i Nature Geoscience.

"Det her er ikke bare et almindeligt antal. Det er i verdenseliten med hensyn til, hvor mange gletsjere vi har i bjergene, og hvor store tab vi kan se frem til," siger Garry Clarke, professor emeritus i glaciologi ved University of British Columbia, Vancouver,

Der findes omtrent 200.000 gletsjere i verden, og knap 10 pct. af dem er beliggende i regionerne British Columbia og Alberta i det vestlige Canada. Studiet viser, at gletsjerne i disse to regioner svinder ind med næsten én pct. om året. Den hastighed betyder, at de tidligere estimater, der lød, at halvdelen af gletsjerne er forsvundet i år 2100, er skudt langt under målet.

Ifølge Garry Clarke vil isen smelte særligt hurtigt i årene mellem 2020 og 2040. Herefter vil vandstandene være steget så meget, at det blandt andet vil give problemer for Canadas 240 meter høje Mica-dæmning.

Garry Clarke udtaler desuden til Huffington Post, at han oprindeligt troede, at der ikke var noget at stille op for at hinde, at gletsjerne smelter væk - men ifølge studiet tyder det på, at nogle af gletsjerne faktisk kan modstå klimaet, hvis vi får det stabiliseret og altså forhindrer yderligere temperaturstigninger.

ANNONCE

Globalen.dk, stiftet i marts 2015, er et nyhedsmedie, der har fokus på dyrevelfærd, klima og miljø fra både ind- og udland. Globalen er også tilgængelig på Facebook og Twitter samt optimeret til smartphones. 

Hent også app'en Globalen, der virker til Android.

© 2015 by Globalen / Henrik Hindby Koszyczarek

Kontakt: henrikhindby@globalen.dk

 

Nyhedsfeeds udviklet af: http://feed.mikle.com/

Find Globalen på:

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic