Topnyheder

Krybskytternes favoritdyr uddør snart


Hele pangolinens krop er dækket af taglagte hornskæl, der virker som en forsvarsmekanisme.

100.000.

Så mange pangoliner bliver dræbt af krybskytter hvert år, vurderer eksperter.

Det særprægede pattedyr betragtes derfor som det mest udsatte dyr, når det kommer til krybskytteri og handel på det sorte marked.

Der findes otte arter - alle er beskyttet af international lov, og to af arterne er for nyligt røget på IUCN's liste over "stærkt truede dyrearter" - det sidste stadie, inden man betragter dyret som uddød i naturen.

Hele pangolinens krop er dækket af taglagte hornskæl, der virker som en forsvarsmekanisme. Dyret kan rulle sig sammen til en bold, og udstøde en lugt nøjagtig som man kender det fra stinkdyr.

Pangolinen lever i Afrika og Asien og kan spores direkte tilbage til dinosaurernes tid - helt nøjagtigt 80 mio. år. Den direkte linje er nu tæt på at blive brudt, fordi dyrets skjold og kød er eftertragtet, særligt i Kina og Vietnam.

Ifølge lokal tro virker pangolinens skjold - lavet af samme materiale som menneskets negle og næsehornenes horn - som medicin mod eksempelvis acne, psoriasis og kræft. Ingen lægelig forskning har dog underbygget denne teori. Også jakker har man lavet af pangolinens skjold. Derudover betragtes dyrets kød som en delikatesse.

Myndighederne solgte pangoliner videre til restauranter

Derfor er der mange penge i forbindelse med salg af pangoliner. For to måneder siden beslaglagde vietnamesiske politifolk fra regionen Bac Ninh 42 levende pangoliner fra krybskytter og overdrog dem til skovbetjente. Krybskytterne fik en bøde, men det viste sig efterfølgende, at skovbetjentene valgte at sælge pangolinerne videre til lokale restauranter for ca 56 dollars kiloet, hvilket indbragte i alt ca. 11.600 dollars. Det skriver Thanhnien News.

Organisationen PangolinSG arbejder på at redde pangolinen fra at uddø.

Nguyen Thi Phuong Dung, vicedirektør for Education for Nature-Vietnam, kritiserer videresalget og siger:

"Enhver forbrydelse mod dyret bør modtage en straf. Vi kan heller ikke bare benytte dem som bevismateriale i en kriminalsag for så at sælge dem bagefter."

Le Van Minh, leder af Bac Ninhs Forest Management Department siger, at man ikke har brudt nogen lov ved at sælge dyrene til restauranterne. Ifølge ham foreskriver et regulativ fra 2006, at man bør "begrænse" det kommercielle salg af pangolinen, men at man stadig kan sælge dem på det lovlige marked hos registrerede forhandlere, og at myndigheder har ret til at sælge dem.

Han tilføjede, at pangolinerne i dette tilfælde havde været for svage til at kunne reddes.

Det er dog ikke korrekt, at myndigheder eller andre har lov at videresælge pangolinerne, forklarer Hoang Thi Thanh Nhan fra det vietnamesiske miljøministerium. Sidste år indførte landet nemlig en lov, der forbyder al handel af pangoliner, netop fordi de er så truede.

Disse organisationer vil hjælpe pangolinen

Flere organisationer har fokus på pangolinens særdeles truede status (eksterne links):

PangolinSG er netop ved at påbegynde forskning og projekter i både Asien og Afrika med henblik på at hjælpe pangolinen med at overleve. Ifølge PangolinSG vil man efterforske den illegale handel samt studere dyrets genetik og levevilkår vilkår - for man ved faktisk ikke særligt meget om det sky dyr, der både gemmer sig i træer og huler.

Læs mere om PangolinSG's indsats her: http://www.pangolinsg.org/conservation/current-projects/