Topnyheder

Kender du turistindustriens mørke side?

Rideture på elefanter og selfies med tigre er populært blandt turister. Dermed finansierer de også en industri med udpræget dyremishandling.

elephant2_edited.jpg

BAGGRUND: På 6. og 7. etage i et storcenter i Bangkok ligger den zoologiske have Pata Zoo. "Have" er måske så meget sagt, for her er hverken græs eller træer, men i stedet beton og kæder.

Gorillaen Bua Noi (billedet) er i slutningen af 20'erne. Hun har boet i den indendørs zoo siden slutningen af 1980'erne. For ca. 10 år siden døde hendes eneste burkammerat, og siden har hun siden boet i sit bur alene. Ligesom den enlige pingvin, den enlige panter og enlige tiger.

Gorillaen Bua Noi bor alene i den indendørs zoo Pata Zoo.

I 2014 rejste en journalist fra The Daily Mirror til Pata Zoo og beskrev forholdene som "forfærdelige". Journalisten fortalte bl.a., at der er alt for varmt i centret, og at bilosen fra trafikken er "overvældende" selv indenfor.

Turister, der får en momentvis spændende oplevelse - og måske et billede - med et vildt dyr tænker ikke nødvendigvis over, hvordan dyret har det, når besøget er ovre.

Dyreturisme er udbredt

Måske er det forklaringen på, hvorfor dyreturisme er så udbredt. I marts-udgaven af månedsmagasinet fra World Animal Protection (WAP) sætter organisationen netop fokus på dyreturismen, der bl.a. giver turister mulighed for at få taget billeder sammen med tigre.

- De tages fra deres mødre, når de blot er nogle uger gamle, så turisterne kan klappe dem og fodre dem med modermælkserstatning beregnet til mennesker. Tigerungerne får ofte hevet hjørnetænderne og kløer ud under store smerter, så de ikke kan gøre skade på turisterne, skriver WAP.

Når tigrene bliver ældre, bliver de slået og får sprøjtet urin i hovedet, så de underkaster sig. Mange af tigrene i fangenskab er sågar resultatet af indavl; flere fødes delvist blinde, med klumpfødder, ganespalter, misdannede rygsøjler, eller hjerte-, lunge- eller nyreproblemer.

Rideture på elefantryg

En anden udbredt form for dyreturisme er rideture på elefanter, hvor vilde elefanter bliver indfanget fra naturen, hvorefter de som regel bliver slået, indtil de underkaster sig og lader mennesker ride på dem.

- Krybskytterne må som regel dræbe elefantungernes mor for at kunne fjerne ungerne, forklarer Edwin Wiek, leder af organisationen Wildlife Friends Foundation Thailand, til The Telegraph.

Alligevel er en ridetur på elefantryg noget, som mange turister tilvælger på ferien.

- Det har altid været populært med elefantrideture og anden underholdning med vilde dyr, og særligt i 90'erne og 00'erne voksede udbuddet af elefantudflugter, siger Glenn Bisgaard, kommunikationschef hos Apollo Rejser, til WAP.

Rejseselskaber kender problemet

Apollo Rejser er et af de rejseselskaber, der er blevet opmærksom på de forhold, som turistdyrene lever under, og derfor er elefantridning og elefantshows ikke længere en del af selskabets udflugtsprogram. Det vil desuden se nærmere på sine udflugter til andre dyreparker og delfinshows.

- Vi skal ikke være med til at øge efterspørgslen på underholdning, hvor dyrene lider. Men vi kan støtte lokalbefolkningen på andre måder ved at tilbyde udflugter, hvor man kan opleve dyrene i naturlige omgivelser, siger Glenn Bisgaard.

Også Albatros Travel har valgt at droppe dyreshows fra programmet. Ifølge Cæcilie Willumsgaard, der er CSR-Manager i Albatros Travel, har flere af selskabets rejseledere fortalt om, at de har set, hvor dårligt dyrene bliver behandlet.

Stressede dyr hos SeaWorld

SeaWorld i USA er et andet eksempel på dyreturisme. Siden den SeaWorld-kritiske dokumentar Blackfish fik premiere den 19. juli 2013, er offentligheden blevet mere bevidst om dyrenes forhold, og SeaWorlds dalende popularitet og billetsalg har været medvirkende til, at SeaWorld Entertainment Inc.'s aktieværdi stort set er halveret siden dokumentarfilmens premieredato: Fra 38,30 dollars til 19,51 dollars den 27. marts 2015.

Dansk Supermarked har netop nu en kampagne kørende, hvor man kan vinde en tur til SeaWorld - en kampagne, der er blevet kritiseret på sociale medier, hvor flere brugere netop henviser til dokumentaren.

I den fortæller tidligere SeaWorld-trænere, at dyrene medicineres mod bl.a. stress, depression og for at sænke handyrenes testosteronniveau. Parken kritiseres desuden for at fjerne dyrene fra deres naturlige omgivelser og familier for i stedet at give dem et liv i et akvarium.

46.000 underskrifter

Myndighederne i Thailand har nemlig efter årelangt pres, herunder 46.000 underskrifter indsamlet af dyreværnsorganisationen Peta, beordret, at flere af de større dyr bliver flyttet til udendørsarealer senest til sommer. Men fordi dyrene har levet på beton gennem længere tid, er de ikke vant til jordens bakterier, og derfor kan de blive syge og i værste fald dø af et liv i naturen.